Gebruiksmogelijkheden kruiskoppeling

De gebruiksmogelijkheden van kruiskoppelingen

januari 18, 2018

by — Posted in Techniek

Koppelingen zijn de verbindingen tussen de assen van machines. Het zijn de cruciale onderdelen van de machine, zonder goede koppelingen lopen de assen, en dus de machine, vast.

Kruiskoppelingen kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Zo zijn er aanloopkoppelingen, die beïnvloeden hoe een machine opstart. Maar ze starten niet alleen de machine op, ze beveiligen hem ook tegen overbelasting. Dat doen ze doordat er bij overbelasting slip op gaat treden, zodat assen, lagers, tandwielen of andere onderdelen beveiligd worden tegen schade.

Soorten aanloopkoppelingen

Er zijn centrifugaalkoppelingen die zorgen dat de machine stationair kan draaien,  magneet koppelingen, die werken door middel van magnetische krachten, en hierdoor een zeer betrouwbare afdichting kunnen maken. Dat is belangrijk als er met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. Ook zijn er vloeistofkoppelingen, die zorgen dat het opstarten van de motor heel rustig kan verlopen, en dat trillingen en onverwachte schokken opgevangen worden.

Draaistijve koppelingen

Draaistijve koppelingen  draaien met een heel laag toerental, zodat er geen invloed is van schadelijke trillingen. Door de torsiestijfheid wordt het draaimoment in gelijke hoek en vrijwel zonder speling overgebracht. Er zijn balgkoppelingen, membraamkoppelingen, servo koppelingen, tacho koppelingen, veerkoppelingen  en ROTEX GS koppelingen. De laatste zijn ook geschikt voor aandrijvingen waarbij gevaar is voor explosies.

Elastische koppelingen

Elastische koppelingen kunnen uitlijnfouten opvangen. Ze zijn zeer onderhoudsvrij, eenvoudig te monteren en in zeer verschillende maten te verkrijgen, lopend van heel klein tot zeer groot. Het elastische element in de koppeling dempt stoten, geluiden, en draaischommelingen. De mate waarin ze dat doen is aan te passen. Er zijn verschillende soorten elastische koppelingen, zoals bandkoppelingen, die zeer snel gemonteerd kunnen worden, gridkoppelingen die een zeer sterke schokbelasting opvangen, hoogelastische koppelingen, die zeer grote verplaatsingen op kunnen vangen, en gebruikt worden waar tussen motoren en compressoren periodieke spanning optreedt.

Klemringen met klembevestiging hebben een grote klemkracht, kunnen zonder veel moeite geïnstalleerd worden, en beschadigen de as niet.

Elektromagnetische koppelingen

Het doel van elektromagnetische koppelingen is vooral veiligheid. Wordt de stroom uitgeschakeld, dan treedt de rem in werking. Is er storing, of pech, dan zal de machine stoppen.

Ook kunnen elektromagnetische koppelingen overbrenging ratio’s of het snelheidsbereik veranderen, en een opeenvolging van bewegingen controleren door middel van positiebepalingen.

Kruiskoppelingen

Kruiskoppelingen worden gebruikt voor twee assen die niet direct op elkaar aansluiten. Ze kunnen ook onder een hoek nog krachten overbrengen.

Dit is een greep uit de verschillende soorten koppelingen die er zijn, en hun toepassingen. Er zijn vele mogelijkheden. Wil je weten welke koppeling je het beste aan kunt schaffen, ga dan eens uitgebreid advies vragen bij een specialist in aandrijftechniek!